Melktap de Prinsenkamp

 

Informatie melktap

 

Met onze melktap is het eenvoudig om zelf verse melk te tappen. Je kunt zelf een kan of fles meenemen, maar wij hebben ook flessen te koop. De glazen flessen zijn opnieuw te gebruiken, let er wel op dat je deze fles en dop dan goed schoonmaakt. Je tapt immers een vers product, dus hygiëne is belangrijk!

 

Houd de fles vast onder de uitloop van de tap en gooi gepast geld in de automaat (geen wisselgeld). Na een druk op de startknop (1 of 2 liter) komt de melk uit de tap in de fles. Dop erop en klaar!

 

Geniet van je zelf getapte verse melk!

Onze melk kost 1 euro per liter 

 

Wist je dat je met boerderijmelk geen last hebt van (aangekoekte) bodems in uw pan!!!

Let op!

Het gaat hier om rauwe (niet-gepasteuriseerde) melk. De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) raad aan de rauwe melk vóór consumptie te koken óf ten minste 1 minuut op 72°C te verwarmen. Het is aan jezelf of je dat doet of niet. Wij vinden dit echter zonde van de melk, zodra je de melk kookt dood je namelijk alle bacteriën, dus ook de goede bacteriën. Daarnaast vinden veel mensen de smaak van verse 'rauwe' melk lekkerder. Ook zijn er mensen die van mening zijn dat rauwe melk gezonder is en beter te verdragen is dan gepasteuriseerde melk. Zie www.rauwemelk.net.

 

Verpakking:

·         Kunststof flessen van 1 en 2 liter zijn te koop voor € 0,50

·         Glazen flessen van 1 liter zijn te koop voor € 1,00

·         Zelf meenemen, bijv. fles (brede opening) of emmertje met deksel (zorg er dan wel voor dat je deze goed schoonmaakt!!

·         Er zijn flessenborstels te koop om de fles nog beter schoon te maken. 

 

Wat is rauwe melk:

·         Melk rechtstreeks van de koe (verser kan bijna niet)

·         Onbehandeld;  er is niets uitgehaald of toegevoegd, alleen gefilterd en gekoeld.

·         Niet-gepasteuriseerd  (niet verhit)

 

Waar kom het vandaan:

Deze melk wordt gemaakt door onze koeien, ze staan ‘s winters op stal aan Prinsenweg 28. Zomers lopen ze in de weilanden rondom de boerderij.

 

Wat kun je ermee doen:

·         Koken en warm opdrinken (slaap je goed van)

·         Warme chocolade melk 

·         Gekookt  in de koffie  (voor de lekkerste cappuccino)

·         Pudding of andere toetjes maken 

·         Yoghurt maken

·         Kefir maken

·         Slagroom maken (zelf afromen van de melk)

·         Zo opdrinken zonder te verhitten

In rauwe melk kunnen bacteriën zitten, wij houden ons daarom graag aan de YOPI-regel (Young, Old, Pregnant en Immunodeficiënt), oftewel jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een lage weerstand kunnen producten van rauwe melk beter vermijden.

 

Wat zit er in:

·       ± 4,3 % vet (afhankelijk van het seizoen, want in de winterperiode bevat de melk meer vet ca. 4, 6% en in de zomerperiode ca. 4%)

·       ± 3,5% eiwit

·       Melk is een natuurlijke bron van voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine B2 en B12, mineralen (fosfor, kalium, magnesium en zink), vetten en melksuiker. Deze voedingsstoffen zijn van belang voor de energievoorziening, groei, ontwikkeling, bescherming en onderhoud van het menselijk lichaam. Twee á drie zuivelconsumpties per dag worden dan ook aanbevolen!

 

 

Doordat wij geen controle hebben op de verpakking, vervoer of bewaring zijn wij niet aansprakelijk voor geleden schade.

 

 


Openingstijden 't Melkhuusje:

 

Maandag t/m zaterdag van 7.00 - 22.00 uur