Recepten

Zelf yoghurt maken. Hoe werkt dat?


Rauwe melk voor gebruik koken. Ikzelf doe dat soms, niet altijd, maar volgens de NVWA moet het erbij vermeld worden, omdat het onbewerkte melk is, dus adviseren wij dat om risico’s uit te sluiten. 


Van yoghurt kun je yoghurt maken, dus koop een pak volle yoghurt, voorkeur Campina, want van andere merken heb ik nog nooit fatsoenlijke yoghurt kunnen maken.


Verwarm de ‘rauwe’ melk tot een temperatuur van ongeveer 45°C (of verwarmen tot ca. 75°C en dan terugkoelen tot 45°C). Als je je vinger er net zo beetje 10 tellen in kunt houden is het goed, gebruik anders een thermometer. Ik maak meestal een paar liter tegelijk, maar op 2 liter melk is ongeveer 150 ml yoghurt nodig. Deze haal ik altijd tijdig uit de koelkast, zodat het niet zo koud meer is. Roer de yoghurt door de melk en verwarm evt. weer tot 45°C.


Nu moet de pan rusten.  Zelf wikkel ik de pan eerst in kranten en dan een grote handdoek. De pan moet ongeveer 8 - 12 uur warm blijven. Als de yoghurt nog te dun blijkt, kunt u het gerust nog even laten staan, max. 24 uur. De yoghurt wordt dan wel ietsje zuurder. Meestal maak ik het in de avond, dan is het in de ochtend klaar. Er ligt vaak een laagje bovenop, deze schep ik eraf. Even doorroeren, niet met een mixer doen, daar wordt de yoghurt dun van! In de schaal of pot scheppen en in de koelkast zetten. Omdat er geen toevoegingen inzitten, komt er na een dag een vloeistof op, deze kun je eraf scheppen, maar kan er ook doorgeroerd worden.

Heel veel succes !!!

Zelf pap koken van 'rauwe' melk.

Geen aangekoekte bodem meer, gekochte melk zet veel sneller aan dan rauwe melk!! 

Rijstepap, vla, pudding en nog veel meer, maar ook banketbakkersroom voor in een taart is zo gemaakt!